ÚJ TÍPUSÚ ÉTRENDKIEGÉSZÍTŐ TERMÉKCSALÁDOT FEJLESZTENEK
Új típusú, gyógynövényeket is tartalmazó étrendkiegészítő termékcsaládot fejlesztenek Győrben. A kutatás-fejlesztésre 856,5 millió forintot fordítanak, amiből mintegy 510 millió forintot az Európai Unió biztosít - tájékoztatta a győri Széchenyi István Egyetem az MTI-t.
A 2020 szeptember végéig tartó projektben a győri felsőoktatási intézmény, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet Kft. és a Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. vesz részt.
A termékek készítése során a pannonhalmi szerzetesek által évszázadokig gyógyításra használt növények nagy tisztaságú kivonatait adagolják a szőlőmagolajhoz, így biztosítják a termékek speciális hatásait. A termékcsalád egyes tagjai az általános keringésrendszeri védelem mellett agyi katasztrófa és az infarktus, bizonyos rákos megbetegedések, allergia illetve kiválasztási szervrendszeri megbetegedések elleni gyógyhatást biztosíthatnak.
Az együttműködés során a Pannonhalmi Apátsági Pincészet Kft. előállítja és feldolgozza a szőlőmagolajat, valamint összeállítja a végterméket, amihez a beszerzi a megfelelő technológiát és berendezéseket.
A Széchenyi István Egyetem határozza meg a szőlőmag szárítási paramétereit, fejleszti a gyógynövény úgynevezett extrakciós technológiáját, az alapanyagok és végtermékek vegyületazonosítási műveleteit, valamint azok mikrobiológiai, kémiai-fizikai stabilitásvizsgálatát.
A Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. végzi a kis- és nagyparcellás kísérletek során a felhasználandó gyógynövények - mint a citromfű, borsmenta, rozmaring, körömvirág vagy zsálya - termesztéstechnológiai kísérleteit, továbbá a technológia során keletkezett melléktermékek és hulladékok komposztálási kísérleteit.
(Forrás:iranyakonyha.hu, mti/Fotó:pinterest)