SÓLET: NEHÉZ DE FINOM
Az apró szemű fehér babot, előző este beáztatom. Másnap, a megfelelő méretű cserépedényt beáztatom. A tojásokat sós vízben keményre főzöm, ha kész megpucolom. A kacsacombokat kicsontozom, a nagyobb zsíros részeket levágom, a húst bőrrel együtt kisebb darabokra vágom, megsózom és állni hagyom.
Ezalatt a zsíros részeket felaprítom, és kisütöm. A kisült töpörtyűt szűrőkanállal kiszedem. A kisült kacsazsíron megdinsztelem a félfőre vágott vöröshagymát, majd az egészet a cserépedény aljára öntöm. Meghintem 1 ek. liszttel, rászórom a bab 1/3-át, majd ezt is meghintem 1 ek. liszttel. Erre halmozom a besózott kacsahúst, és befedem a bab 1/3-val, majd meghintem 1 ek. liszttel. Erre rakom a felszeletelt kolozsvári szalonnát és a tojásokat. Ráöntöm a maradék babot, elrendezem, meghintem 1 ek. liszttel, rászórom az árpagyöngyöt és felöntöm annyi vízzel, hogy 1 cm-re ellepje. Ráteszem a fedelét, és betolom a kemencébe, majd 2 óra alatt, készre sütöm.
Gázsütőben, 220 fokon, 2,5 óra alatt készül el. Friss kenyérrel tálalom.
Hozzávalók
70 dkg fehér bab
50 dkg füstölt tarja
4 db kacsacomb
8 db tojás
2 db vöröshagyma
4 ek finomliszt
4 ek árpagyöngy
1 ízlés szerint só
(Forrás:iranyakonyha.hu, tesco.hu/Fotó:gasztrokaloz.ucoz.hu)