A narancsot hámozzuk meg és egytük a héját egy lábasba, 10 cl vízzel, a mézzel és a fúszerekkel. Tíz percig főzzük, de gyenge lángon. Ha úgy érezzük, hogy tovább kell főzni, akkor nyugodtan tehetjük, a lényeg, hogy szirupot kapjunk a végén. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, vagyük ki a szegfűszeget és a fahéjrudat a lábasból. Adjuk hozzá a vajat. Amikor megolvadt vegyük le az egyényt a tűzről és öntsük bele a tejet, valamint nyomjuk ki a narancsot és adjuk a levét a keverékhez. Szórjuk bele a lisztet és az élesztőt és alaposan keverjük össze, majd öntsük a tésztát a sütőformákba. Ezeket amúgy előtte vajazzuk ki. Harminc percig süssük, addig amig a sütemény fel nem jön és a színe narancssárgássá nem válik (belül száraznak kell lennie). Tálalhatjuk langyosan, de hidegen is tökéletes. Aki a sós finomságokért bolondul, az kacsamájjal, kacsapástétommal, vagy igazából bármilyen pástétommal fogyaszthatja, aki viszont édeset kíván az mindenféle feltét nélkül fogyaszthatja.

Hozzávalók (4 kenyérhez):

- 125 gr teljes kiőrlésű liszt

- 2 teáskanál élesztő

- 1 narancs

- 5 evőkanál méz

- 1 kis rúd fahéj

- 1/2 teáskanál zöld ánizs

- 2 szem szegfűszeg

- 25 g vaj

- 5 evőkanál tej

- 1 kis tálka kacsapástétom

(Forrás:iranyakonyha.hu, Leszámolás a nagyi főztjével - Rphaele Vidaling, Anna Pavlowitch / Fotó: pinterest, bakewithstorke.com)