MARHAPÖRKÖLT, AHOGY MI SZERETJÜK
A húst vágjuk egyforma kockákra, majd tegyük félre. A paprikát (lehet akár erős is, ízlés szerint) és a paradicsomokat jól megmossuk, és felcsíkozzuk, illetve kockákra vágjuk. A paprika és paradicsom helyettesítésére használhatunk befőzött lecsót is, ha ez utóbbit választjuk, akkor két evőkanálnyi elegendő.
Vágjuk apróra a hagymát, a fokhagymával együtt, és olajon pirítsuk aranysárgára. Szórjuk meg pirospaprikával és adjunk hozzá egy kevéske vizet. Dobjuk rá a paprikát és a paradicsomot, sózzuk enyhén és kis lángon pároljuk, hogy lecsóalap legyen belőle. Erre tesszük a húst, majd kicsit erősebb tűznél addig kevergetjük, míg a hús kifehéredik kissé, kap egy réteget. Ekkor felöntjük a vörösborral, ízesítjük ételízesítővel, borssal és köménnyel, majd fedő alatt, puhára pároljuk. Néha megkavarjuk, és ha úgy ítéljük meg, hogy kevés alatta a lé, kevés borral, vagy vízzel pótolhatjuk. A folyadékot próbáljuk meg elfőzni, a hús alatt a végén sűrű szaft maradjon. Tetszés szerint akár nokedlivel is tálalhatjuk.
Hozzávalók
- 50 dkg marhahús
- 1 fej hagyma
- 3 gerezd finomra vágott fokhagyma
- 1 db zöldpaprika
- 2 db Tesco Finest San Marzano paradicsom
- 1 kk Tesco Finest Tellicherry-i egész fekete bors
- 1 kk őrölt kömény
- 250 ml vörösbor
- 1 ízlés szerint almafával füstölt tengeri só
- 1 ízlés szerint hidegen sajtolt repcemag étolaj
- 1 ek pirospaprika
(Forrás:iranyakonyha.hu, tesco.hu / Fotó: thedaringgourmet.com)