MÁKOS-MASCARPONÉS GYÜMÖLCSTORTA
hozzávalók / 8 adag
Tortalap
Krém
- 50 dkg mascarpone
- 5 dl habtejszín
- 15 dkg porcukor (ha a habtejszín cukrozott, akkor kevesebb is elég)
- 25 g zselatin
- 1 citromból nyert citromlé
- 1 citromból nyert citromhéj
Gyümölcsös zselé
- 30 dkg erdei gyümölcs mix
- 1 csomag tortazselé
- 2 dkg cukor
- 1 citromból nyert citromlé
elkészítés
Tortalap
- A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd a kristálycukrot több részletben hozzáadjuk. A vajat a porcukorral, vaníliás cukorral és fahéjjal habosra kavarjuk, hozzáadjuk a tojássárgájákat is. Végül fakanállal beleforgatjuk a sütőporral elkevert darált mákot és diót.
- Az alján sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformában kb. 30 perc alatt (tűpróba!) megsütjük.
- Rövid hűlés után lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd a tortaformában hagyjuk kihűlni.
Krém
- A habtejszínt keményre felverjük. A mascarponét habosra keverjük a cukorral, citromlével és citromhéjjal. Kb. fél dl vizet forrásig hevítünk, és feloldjuk benne a zselatint, hűtjük. A mascarponét a tejszínnel összekeverjük, és a langyos zselatint egyenletesen elkeverjük benne.
- A kihűlt mákos tortalapot megkenjük a mascarponés krémmel, és hűtőben egy kissé megdermesztjük.
Gyümölcsös zselé
- A tortát ízlésünknek megfelelő piros gyümölcsökkel megrakjuk. (Én ki sem olvasztottam az epret-málnát ribizlit, hanem fagyosan rendezgettem el a krém tetején.)
- A tortabevonó zselét előírásszerűen elkészítjük, majd a gyümölcsre öntjük, és ha megkötött, hűtőszekrényben hűtjük fogyasztásig.