KARÁCSONYI MENÜ: A HALÁSZLÉ
Karácsonykor a legtöbb család ünnepi asztalán megtalálható, együtt jár az ünneppel. Van akik a bajait szeretik, vannak olyanok, akik a székelyre esküsznek, de a többség talán a klasszikust fogyasztja. Hát persze, hogy a halászléről van szó.
A zsíron felteszem pirítani az apróra vágott vöröshagymát. Amint megpirult, leveszem a tűzről és ráteszem a fűszerpaprikákat és beleteszem az megpucolt kárász és törpeharcsa darabokat. Beletesszük a paradicsom és paprikát, amiket előtte néhány darabra összevágtunk, majd kevés vizet öntünk rá.
Ezt körül belül 1 órán keresztül közepes tűznél főzzük, amíg a halak szét nem omlanak. Mielőtt levennénk a tűzről, beletesszük a halászlésűrítményt és a halászlé kockákat is, melyekkel 10 percig főzzük. Miután levettük a tűzről, átpasszírozzuk. ( Én botmixerrel szoktam, talán gyorsabb, mint passzírozóval) Az átpasszírozott hallevet felöntjük kb. 2 liter vízzel, majd visszatesszük a gázra. Amikor felforr beledobjuk a pontyszeleteket és 10 percig hagyjuk rotyogni, majd tálaljuk.
Hozzávalók
1 kg ponty
0.5 kg harcsa
4 fej vöröshagyma
2 db paradicsom
2 db friss tv paprika
2 db halászlé kocka
3 kanál pirospaprika
2 kanál só
(Forrás:iranyakonyha.hu, tesco.hu / Fotó: pinterest)