KAGYLÓSERPENYŐ PEKÁNDIÓVAL ÉS SZALONNÁVAL
Érdekes és nem túl könnyű recept, viszont nagyon finom és valóban igényes, különleges. Fontos így elsőre megjegyezni, hogy a pekándiót, amit manapság már szinte mindenhol be lehet szerezni - de ha nem, akkor jó a hagyományos dió is - karamelizáljuk, mert máskülönben megszívja magát tejszínnel és megpuhul, ennél az ételnél viszont fontos, hogy kemény maradjon.
Készítsünk karamellt úgy, hogy kis lángon összekeverjük a cukrot 3 evőkanál vízzel. Kevergessük folyamatosan. Amikor a cukor megolvadt, adjuk hozzá a pekándiót, és még 1 percig keverjük. Vegyük ki a diót a szirupból, tegyük át egy tányérra. Figyeljünk arra, hogy távol legyenek egymástól, máskülönben összeragadnak. Ezt követően jól mossuk meg a kagylókat. Csak a zárt kagylókkal dolgozunk, ezeket egy nagy lábasba tesszük. Öntsünk hozzá 1 pohár vizet és nagy lángon forrósítsuk 3 percig, mikorra az összes kagyló kinyílik. Vegyük kicsire a lángot. Egy edényben keverjük össze a híg tejszínt és az őrölt mogyorót. Bőségesen sózzuk, borsozzuk, majd öntsük a kagylókra. ALaposan keverjük össze, hogy mindegyik kagyló jó átitatódjon a tejszínnel. Egy serpenyőben pirítsuk meg a szalonnát, majd adjuk a kagylókhoz a pekándiót. Tálaláskor szórjuk meg finomra vágott metélóhagymával.
4 személyre hozzávalók:
- 1.5 kg szívkagyló
- 200 g szalonna
- 100 g pekándió
- 3 ek barna cukor
- 20 cl híg tejszín
- 3 ek őrölt mogyoró
- néhán yszál metélőhagyma
- só és frissen őrölt bors
(Forrás:iranyakonyha.hu /Fotó: twitter)
(A recept a Leszámolás a nagyi főztjével című könyvből való)