Az évente csupán két alkalommal megjelenő, és ritkaságuk miatt rendkívül kis mennyiségben kínált kávékülönlegességek révén az ínyencek végre első kézből ismerhetik meg a világ legérdekesebb kávéinak és termőhelyeinek történetét, jellegzetességeit és meglepő ízeit. Az Explorations kollekciót korábban csak a „beavatottak” számára ismert terroirokról származó, ritka kávékból állítják össze a Nespresso szakértői. Ezeket a kávékat sajátságos ízprofiljuk miatt a Nespresso berkeiben csak “rejtett kincsekként” emlegetik.

Az Explorations 2 duopack kávéi, az Ethiopia Yirgacheffe és a Colombia Aguadas is pontosan ilyenek – ráadásul mindkét kávé igazán különleges történetet hordoz. Az Ethiopia Yirgacheffe meséje az újjászületésről és az újra felfedezésről szól; a Colombia Aguadas története egészen más: a hivatásukat szenvedélyesen szerető kávétermelőkről szól, akik gondos figyelemmel és bizonyos eljárásokkal kivételessé formáltak egy átlagosan jó minőségű kávét.

ETHIOPIA YIRGACHEFFE

A kávé története:

A bergamott és a jázmin aromáját hordozó Yirgacheffe már a régi időkben is a kávé világának ékköveként vált ismertté. Ám a kereskedelmi útvonalak idővel megváltoztak, akárcsak a kávé értékesítése – és ezzel együtt ezek a jellegzetes ízjegyek is annyira elhalványultak, hogy egyre nehezebben lehetett ilyen kávét találni. A Nespresso szakértői azonban fáradságos kutatásba kezdtek, és végtelen mennyiségű mintát kóstoltak végig, hogy újra felfedezzék a Yirgacheffe réges-rég elveszettnek hitt, történelmi ízeit – azokat a jegyeket, amelyek valaha legendának számítottak a kávérajongók köreiben.

A kóstoláskor érvényesülő ízvilág: Enyhén pörkölt, bársonyos textúrájú kávé, fehér virágos ízjegyekkel, amit egy csipetnyi narancsvirág- és csonthéjas gyümölcsökre emlékeztető aroma varázsol még kerekebbé. Javasolt elkészítési mód: Espresso (40 ml).

COLOMBIA AGUADAS

A kávé története:

A Colombia Aguadas születése egy termelő gondosságát dicséri – és a kávé iránt érzett szeretetet. A Nespresso szakértői szokásos kávékóstoló körútjukon jártak Aguadasban, amikor egyikük váratlanul felfigyelt egy meglepő kávéprofilra. Mélyebben utána akart járni, mi okozza ezt a különleges ízt. A válasz a hosszabban tartó fermentálás volt, amit azért iktatott be egy helyi farmer, mert az Aguadas-hegységben magasan fekvő ültetvényén nagyon hidegek az éjszakák. A napon szárítás és hihetetlenül gondos kézi válogatás mellett ez eredményezte a különleges ízvilágot. A

módszert immár az egész környéken meghonosították – így született meg a Colombia Aguadas kávé.

A kóstoláskor érvényesülő ízvilág: Enyhén pörkölt espresso hangsúlyos édességgel, ami kandírozott alma és piros bogyós gyümölcsök aromáját hordozza. Javasolt elkészítési mód: Espresso (40 ml).

Az Ethiopia Yirgacheffe és a Colombia Aguadas kávék duopack formájában lesznek kaphatók, ezzel is ösztönözve a kávérajongókat arra, hogy a kontrasztos karakterüket és aromáikat egymással összehasonlítsák. Mindkét termék Pure Origin kávé, vagyis alapanyaguk egy meghatározott régióból, s azon belül is egy bizonyos termelőtől, illetve termelőcsoporttól származik.

(Forrás:iranyakonyha.hu, nespresso / Fotó: nespresso)