GLUTÉNMENTES KRUMPLIFŐZELÉK
A gluténérzékenység szinte már népbetegségnek számít szerte a világon. A gluténre érzékenyek sok mindent nem fogyaszthatnak, de kis odafigyeléssel teljes értékű életet lehet élni ezzel az allergiával is. Rögtön itt is egy recept, már ha szerete a krumplifőzeléket.
Elkészítés:
Az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát olívaolajon elkezdjük párolni. Ezt követően hozzákeverjük a babérleveleket és a tisztított, kockára vágott burgonyát. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Miután készre főtt a burgonya, szedjük ki a felét és tegyük félre. A lábasba öntsük bele a tejfölt és az ecetet, majd turmixoljuk le az egészet. Szép krémes, főzelék állaga lesz. Ezután a félretett krumplit hozzákeverjük és rottyantunk rajta egyet. A legvégén sózzuk, cukrozzuk ízlés szerint.
Feltét: lágytojás
Tegyünk fel vizet melegedni és el ne felejtsük megsózni. Amikor lobog a víz, tegyük hozzá a tojásokat. Pontosan 6 percig főzzük és utána azonnal tálaljuk! Ha csak később jönnek a vendégek, akkor jeges vízbe hűtsük le. Tálalásnak frissen őrölt borsod és pirospaprikát használjunk.
A tojáson kívül a főzeléket tálalhatjuk sűlt kolbásszal vagy virslivel, esetleg pörkölttel.
Hozzávalók
1 kg burgonya
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 db babérlevél
3 ek fehérborecet
1 pohár 20%-os tejföl
2 db tojás
1 ízlés szerint só
1 ízlés szerint cukor
(Forrás:iranyakonyha.hu, tesco.hu/Fotó:kemenytojas.com)