Az Élelmezési Rendszerek Csúcstalálkozóját idén szeptemberben az ENSZ főtitkárának kezdeményezésére rendezik meg. Bencsik Dávid ebből az alkalomból egyeztetést folytatott az élelmezési csúcstalálkozót segítő, magas szintű ENSZ-tanácsadóval, David Nabarróval - írták.

Bencsik Dávid véleménye szerint - aki a program magyarországi párbeszédért felelős koordinátora is - büszkeségre ad okot, hogy a fontos csúcstalálkozó tanácsadó testületében is jutott hely Magyarországnak, Kálmán Zoltán, FAO-állandó képviselő személyében.
"Örülünk, hogy részesei lehetünk ennek a fontos folyamatnak, amely meghatározza gyermekeink jövőjét" - fogalmazott a helyettes államtitkár, aki tárgyalópartnerének beszámolt arról, milyen konkrét lépéseket tesz Magyarország a témával kapcsolatos párbeszéd megvalósítása érdekében. Ennek eleme az Agrárminisztérium által kezdeményezett kormányzati szintű párbeszéd áprilisban, valamint májusban, a civil szféra bevonásával zajló megbeszélés. Ez utóbbit Varga Judit, a nagy sikerű Gasztrohős program vezetője szervezi, akit az élelmezési csúcstalálkozó élelmezési bajnokának neveztek ki.
A szeptemberi nemzetközi kongresszus témái között lesz: a biztonságos és tápláló élelmiszer biztosítása, a fenntartható fogyasztási sémák, a természetbarát termelés, valamint a megélhetés javítása.
David Nabarro és Bencsik Dávid egyetértett abban, hogy a visegrádi négyek tagállamainak hasonló gondolkodásmódja, körülményei és problémái jó alapot teremthetnek a regionális szintű párbeszéd megvalósításához is a V4-es magyar elnökség idején. Magyarország elkötelezett az Élelmezési Rendszerek Csúcstalálkozójának céljai mellett - zárta a megbeszélést Bencsik Dávid.

(forrás.iranyakonyha.hu, / Fotó: pixabay)